1. Ameliyattan sonraki ilk günlerde ameliyat bölgesinde kesiye bağlı ağrı olabilir. Bu ağrı günden güne azalan bir ağrı olup normal karşılanmalıdır. Bu ağrı için genellikle PCA denen cihaz sayesinde, siz pompaya basarak ağrı kesici seviyenizi kendiniz belirleyebilirsiniz.
2. Ameliyatın ilk 2-3 saatinde sırt üstü yatmanızda fayda vardır. Ancak arzu ederseniz ve doktorunuz da izin verirse, 2-3 saat geçtikten sonra yan yatabilrsiniz. Ameliyattan sonraki bu ilk saatlerde yan yatarken sırtınıza yastık ile destek koymak gerekir.
3. Ameliyattan sonra, aynı akşam veya ertesi sabah, doktor veya fizyoterapistiniz sizi ayağa kaldıracak ve yürütecektir. Kalkarken ve yatarken gösterilen şekilde hareket ediniz. Genellikle önce yan yatar konuma gelip, bir taraftan ayaklar aşağıya indirilirken, kol desteği ile oturur posizyona geçilir. Önce 1-2 dakika oturur pozisyonda beklenir.
4. Ameliyattan sonraki ilk kalkışlarda, başdönmesi olabilir. Bu nedenle, tam ayağa kalkmadan önce, 1-2 dakika oturup başdönmesi olmadığından emin olunduktan sonra ayağa kalkınız.
5. İlk gün genellikle 4-5 defa kalkmak yeterlidir. Bu kalkışların 1-2’si tuvalet için, gerisi oda ve koridorda kısa yürüyüşler için yapılır. İlk gün, genel durumunuz müsait ise, doktorunuz yarım kat merdiven inip çıkmanıza müsaade eder.
6. Sorunsuz geçen bir ameliayttan bir gün sonra evinize gidebilirsiniz.
7. Günümüzde bel fıtığı ameliyatlarından sonra gizli dikiş atılır. Dolayısı ile dikiş alınması diye bir durum yoktur. Ancak bir kaç gün yaranıza dikkat etmelisiniz. Yaradan akıntı iltihap gibi durumlar yoksa 8 gün sonra yaraya su değebilir. Beklenmedik bir durum varsa mutlaka doktorunuzu haberdar etmeniz gerekir.
Ameliyattan sonraki ilk günler, günde 5-6 kez kalkabilirsiniz. Kalkış ve yatışlarda doktorunuzun gösterdiği kurallara uyunuz.
İlk haftadan sonra, çok kısa yürüyüşler yapılabilir. Yürüyüşlerin süresini giderek arttırabilirsiniz.Yürüyüşler sırasında belinizi üşütmemeğe dikkat ediniz. Soğuk belde spazm ve dolayısı ile ağrıya yol açar.
Ameliyattan sonraki ilk 6 haftada fazla eğilmeyiniz. Özellikle ameliyattan sonraki ikinci haftadan sonra bel egzersizleri başlanmalı ve bel kasları güçlendirilmelidir.
Ameliyattan sonra ayakta bazen uyuşma olabilir. Bu durum bir kaç hafta sürebilir. Ama 2 ay içinde kendiliğinden geçer. Bu normal bir durumdur. Telaşlanmaya gerek yoktur.
Genellikle 2. haftadan sonra araba kullanılmasına izin verilir. Özellikle arabada sürerken ve yolculuk yaparken belinizin arkasına destek yerleştirin.
Genellikle 2 haftadan önce uzun yolculuk beli yorar. Özellikle 7 saati aşan yolculuklar için 3 hafta beklemekte yarar vardır.
Genellikle yarada problem yoksa ameliyattan bir hafta sonra yıkanabilirsiniz. Yarayı ve çevresini ilk 3 haftada keselemeyin.
Nadiren ameliyattan önce ağrının olduğu bacakta, ameliyattan 3-4 gün sonra ağrı olabilir. Bu ağrı fıtık ağrısı gibi değildir. Bu ağrı geçicidir. Endişelenmeyiniz. Ama süreklileşen ağrı durumu varsa mutlaka doktorunuz ile görüşün.
Genellikle masa başında çalışanlar 2 hafta sonra hafif işlerine başlayabilirler. Daha ağır işlerde çalışan ve işe başlayınca ağır fiziksel yük gerektiren meslekleri olanlar 4-6 hafta sonra işe başlayabilirler.
Evde yumuşak ve derin koltuklara oturmayınız. Düz ve sert sandalyeleri tercih ediniz. Sandalyede otururken belinizi destekleyen yastıklar kullanınız. Ortopedik yatakta yatınız. Yataktan kalkma ve yatmada belinizi dikkate alınız. Uygun ayakkabı giyiniz. Ufak ve hafih bel ağrıların uyarı olduğunu bilin ve dikkate alın.
Ameliyatan 10-14 gün sonra, ağrı ve benzeri sorun yoksa, bele dikkat ederek cinsel yaşama başlayabilirsiniz. Bel fıtığı olan hastaların ilk 2-3 haftada cinsel ilişkide çok aktif rol almamaları, pasif kalmaları gerekir. Cinsel ilişkidenbir saat önce alınan ağrı kesici ve sıcak bir banyo, ilişki sırasında yaşanabilecek ağrı oranını hafifletir.
İşyerinde değişik sandalyeleri deneyerek size en uygun olanını seçiniz. Özellikle ilk dönemlerde, çalışırken beli destekleyen ortopedik yastık kulanmaları oluşabilecek ağrıların önüne geçebilir. Tam sırt ve kol desteği olan, tekerlekli, dönebilen sandalyeleri tercih ediniz. Hiç bir zaman aynı pozisyonda uzun bir süre oturmayınız. Sürekli masa başında çalışıyorsanız, günde 1-2 kez 3-5 dakikalık bel kaslarını güçlendirici egzersiz yapınız. Otururken, dizleriniz, kalçanızdan 5 santim yukarda olacak şekilde oturunuz. Bu oturuş şekli belinizin eğriliğini dengeler. Bunu sağlamak için gerekirse ayağınızın altına küçük bir basamak yerleştirin. Belde fazla dönmeyi engellemek için, bilgisayarın tam karşıda olması gerekir. Keza oturulan yerde fazla eğilmeyi önlemek için klavya ve farenin yeri ve yüksekliği ayarlanmalıdır. İlkgünlerde ağır dosyalar ve yükler kaldırımaktan kaçınınız. Kaldırılacak yükleri küçük ve hafif parçalar şeklinde kaldırıınız. Hava akımı ve klimaya dikkat edilmelidir.
Üçüncü haftadan sonra temposu arttırılmış, 30 dakikayı geçmeyen yürüyüşler ve yüzme yapılabilir. Belde hızlı dönme gerektiren tenis, masa tenisi ve basket gibi sporlardan kaçınılmalıdır.
Bel fıtığı olmuş olan bireylerin, aynı yerden veya komşu seviyeden yeniden fıtık olmaması için tüm hareketlerinde bel omurgasını zorlamamaya dikkat etmeliler. Belinizi aşırı bükmeyiniz, 20-30 kilo üstü ağır eşya kaldırmayınız. Bel egzersizleri yapınız. Gerek evde, gerekse işyerinde ve arabada tüm yaşantınızı bel fıtığına dönük ayarlayınız.
Doktorunuz aksini söylemedikçe ameliyattan 15 ve 60 gün sonra iki kez kontrole geliniz. 15. gündeki kontrol muayenesinde durumunuz elverişli ise, doktorunuz egzersiz programı verecektir.