Kemik yoğunluğu azalmış, dolayısı ile yüklenme ile kırık riski taşıyan veya kırılmış olan omurların içine tıbbi çimento enjekte edilmesi işlemine vertebroplasti denir.
İşlem vertebroplastiye benzemekle beraber, hedef omurun içine önce balon yerleştirilmesi, bu balonun şişirilmesi, sonra çıkarılarak, oluşturulan boşluğa daha koyu kıvamlı tıbbi çimento verilmesi işlemidir.
Vertebroplasti ve kifoplastinin en çok uygulandığı hasta grubu kemik erimesine bağlı omurların zayıfladığı, kırık riski taşıdığı veya kırıldığı olgulardır. Bu hastalarda şiddetli bel sırt ağrıları olmakta ve ağrı ağrı kesici ve korse gibi yöntemlerle de geçmemektedir. İşte bu olgularda omur tıbbi çimento ile güçlendirilerek ağrılar giderilir.
Evet. Özelikle kemikte erimeye yol açan omur tümörlerinde de bu yöntem ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır.
Vertebroplasti işlemi 20-30 dakika, kifoplasti işlemi 75 dakika kadar sürer.
Hayır. Bir çok hastada sedoanaljezi yöntemi ve lokalanestezi ile bu işlemler yapılabilir. Ancak hastaların rahatsız olması durumlarında nadiren genel anesteziye başvurulur.
Hastaların %95’inde ağrılar tamamen geçer. Ağrının geçmeyip de azaldığı durumlarda ağrının hem şiddeti hem süresi azalır.
İşlem sırasında verilen tıbbi çimentonun omuriliğin geçtiği kanala sızması durumunda ameliyattan sonra bacaklarda kuvvet kaybı gelişebilir. Bu risk oldukça düşük olup, sızıntı kifoplasti yönteminde hemen hemen olmamaktadır.