ŞİKAYETLER VE HASTALIKLAR

Randevu Alın
Kullanışlı Bilgiler

Pazartesi - Cuma
Cumartesi - Pazar - Kapalı

+90 216 227 72 72
info@saitnaderi.com.tr

Adres
Küçükbakkalköy, Işıklar St. No:37/2 Ataşehir / İSTANBUL

BEL KAYMALARI

1. Bel kayması ile bel fıtığı aynı şey mi?

Hayır. Bu iki durum birbirinden farklı durumlardır. Ancak yanlışlıkla halk arasında bu iki durum aynıymış gibi yanlış bir inanç vardır. Bel fıtığı iki omur arasında yer alan kıkırdağın, yani disk yastıkçığının dışarıya çıkması olarak tanımlanabilirken, bel kayması üstteki omurun bir alttaki omura göre öne doğru kaymasıdır.

2. Kaç çeşit bel kayması vardır?

5 çeşit bel kayması mevcut. Ancak bunlardan en çok karşılaşılanı, yaşlılıkta görülen dejenerasyona bağlı kaymalar, ameliyat sonrası gelişen kaymalar ve çocukluk çağındaki omurdaki doğuşsal sorunlara bağlı gelişen kaymalardır. Bu sık görülenkaymaların dışında darbeler sonrası görülen kaymalar, ur veya iltihaba bağlı kaymalardan da söz edilebilir.

3. Bel kaymasına bel fıtığı eşlik ederse ne olur?

Bazen bir hastada hem bel fıtığı hem de bel kayması olabilir. Bu durumda hem fıtık hem de kaymaya bağlı belirtiler de ortaya çıkabilir.

4. Bel kaymasının belirtileri nelerdir?

İlk ve en önemli bulgu bel ağrısıdır. Bir çok hasta yattıkları yerde bel ağrıları olmadığını, ancak yatakta dönerken, doğrulurken, evde iş yaparken bu ağrıların kendini gösterdiğini ifade ederler. Sinirlerin basıya uğraması veya kayma nedeni ile gerilmesi sonucu bacakta ağrı, uyuşma ve kuvvet kaybı söz konusu olabilir.

5. Her bel kaymasına girişim yapmak gerekir mi?

Özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan bel kaymalarında, şikayetin şiddeti ve kaymanın belde instabiliteye (belde laçkalığa) neden olup olmaması bu konuda kararı etkiler. Ağrı her şeye rağmen geçmiyor ise, bacak ağrısı eklendiyse, keza instabilite varsa ameliyat planlanmalıdır.

6. Yaşlılıkta görülen bel kaymasında hangi durumlarda ameliyat gerekir?

Yaşlılıkta görülen bel kaymalarında, eşlik eden bel fıtığı veya bel omurgasında darlık varsa, ve bu yakınmalar nedeni ile basıyı kaldırmak amacı ile operasyon uygulanacaksa, kaymaya dönük olarak da girişim yapılmalıdır. Bu durumda kayan omurlar birbirine vidalarla tespit edilir. Eşlik eden bir başka hastalık yok ise, ve dolayısı ile basıyı kaldırmak için bir işlem yapılmayacaksa, öncelikle ilaç tedavisi, fizik tedavisi ve korse ile tedavi planlanır. Tüm çabalara rağmen eğer ağrı devam ediyor ve belde laçkalık net bir şekilde gözlemleniyorsa, girişim uygulanmalıdır. Bu girişim sadece omurların birbirine tespitinden ibarettir.

7. Çocukluk çağında görülen bel kaymalarında tedavi nasıl yapılır?

Çocukluk çağında görülen bel kaymaları kemiksel yapının tam gelişmemesi sonucu ortaya çıkar. Bu durumda öncelikle ağrı ve kaymayı artıran egzersiz ve jimnastikten kaçınılır. Genel olarak basit önlemlerle bir çok hastada ağrının da kaymanın ilerlemesinin de önüne geçilir. Ancak her şeye rağmen kayma artıyorsa, girişim yapılmalıdır. Bu durumda omurlar birbirine tespit edilir.